Daha güvenli, daha temiz, erişilebilir, uygun fiyatlı hareketlilik sağlayarak İzmir'in yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı hedefleyen SKUp İzmir çalışmalarının sonuna gelindi. En iyi Avrupa Birliği uygulamaları ve standartlarına uygun olarak, İzmir için bir Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı hazırlanmasını konu alan stratejik plan kapsamındaki çalışmalar tamamlandı.
SKUp İzmir’in çıktılarının sunulduğu kapanış etkinliğine İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Daire Başkanı ve İPA Direktörü Dr. Tijen İğci, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Dr. Levent Yıldır, İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Tezcan, ESHOT Genel Müdürü Övünç Özgen, ilçe belediye başkanları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.
Açılışın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yalçın Alver, SKUp İzmir’in çıktıları olarak hazırlanan projelerin sunumunu yaptı.
Kentin kontrolsüz büyümesi nedeniyle ulaşımda bazı zorluklar yaşadıklarını belirten Başkan Dr. Cemil Tugay, 4,5 milyon nüfusun 3 milyonunun körfez çevresinde yaşadığını söyledi. Toplu ulaşımı iyileştirmek için çalışmalara devam ettiklerini belirten Başkan Tugay, “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı, çok değerli bir plan. Bize hedef olarak gösterilen, önerilen şeyleri uygulamak elbette ki en önemli görevlerimizden olacak. İzmir'de bunları hemen önümüze yakın zamanda gerçekleştireceğimiz hedefler olarak koyacağız. Kenti ulaşım master planıyla yeniden gözden geçirme çabamız da var. SKUp İzmir, önemli dayanaklarından birisi olacak. Bunun üzerine oturtacağımız bir master plan çalışması yapacağız. Amacımız 30-40 belki 50 yıllık süreci planlamak” dedi.
İlerleyen yıllarda teknolojiyle birlikte birçok şeyin değişebileceğini kaydeden Tugay, bu konuda da gelişmeleri takip ederek çalıştıklarını ifade etti. Tugay, “Öyle bir sistem kurmalıyız ki; kentin havası temiz olmalı, gürültü olmamalı, insanlar bir yerden bir yere erişimde kendi özel araçlarının dışında sağlıklı, güvenli, konforlu toplu taşıma alternatiflerine sahip olmalı. Şehirde mini mikromobilite araçlarıyla ulaşım da yapılabilmeli. Konuya bu çerçevede bakacağız. Şehrin özellikle merkezi yaşam alanlarında insanların daha özgürce hareket edebildiği, daha sağlıklı koşullarda yaşadığı bir şehir istiyoruz. Bunu yapacağız” şeklinde konuştu.
İzmir'in 2030 İklim Nötr taahhüdünden bahseden Başkan Tugay, hükümet ve Avrupa Birliği'nden de katkı beklediklerini söyledi. Tugay, “Hep beraber bunu başarabiliriz. 2029'a kadar görevde olacak belediye başkanı olarak bu yolda çok çalışacağıma, hem Türkiye hem dünyadaki başka şehirlere de ilham verebilecek noktaya gelmek için çok çabalayacağıma söz veriyorum” diye konuştu.
Tugay, sözlerini ise şöyle tamamladı:
“Bu bir final değil, başlangıç. Pazartesi gününden itibaren bu konuda oluşturacağımız çalışma gruplarıyla, en kısa vadede hayata geçirebileceğimiz ve gerçekten şehrimizde fark yaratacak eylemler için çalışmaya başlayacağız.”
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, İzmir’in modern Türkiye'nin doğduğu yerlerden bir tanesi olduğunu belirterek “İzmir bizim için oldukça önemli bir şehir. Şehrin ulaşım yolculuğunda yeni bir sayfa açmak için buradayız. Bu proje AB ve Türkiye'nin iş birliğinin göstergesi olarak da görülebilir. İzmir her zaman ilklerin şehri olmuştur. İzmirliler, rahatça yaşayabilecekleri bir şehri hak ediyorlar. Sürdürülebilir bir kentsel ulaşım planı ve bu konuda vizyon oluşturmak çok önemli, sonrasında benimsenip gerçeğe dönüştürülmesi de” şeklinde konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Daire Başkanı ve İPA Direktörü Dr. Tijen İğci, “SKUp İzmir, bizim metropol ölçeğinde tamamladığımız ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı projemiz. Bu başarı sadece İzmir değil, Türkiye'nin tüm şehirleri için ilham kaynağı, yol haritası olma özelliği taşıyor. İzmir'in bu öncü rolü, sürdürülebilir, insan odaklı, çevre dostu ulaşım sistemlerinin Türkiye genelinde yaygınlaşması için güçlü bir mesaj veriyor. SKUp İzmir sadece bir plan değil aynı zamanda bir vizyonun somutlaşmış hali. İzmir'in daha yaşanabilir, erişilebilir ve çevre dostu bir kent olma yolunda kararlılığını ortaya koymakta. Bakanlık olarak biz de böyle anlamlı projenin paydaşı olmaktan büyük onur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
SKUp, daha iyi bir yaşam kalitesi için şehirlerdeki hareketlilik gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış stratejik bir plan olma özelliği taşıyor. Ayrıca AB politikaları ve hedeflerine uyum ve entegrasyonu gösteren bir sertifikasyon belgesi niteliğinde. Vatandaşların ve paydaşların etkin katılımına, kurumlar arasında yüksek düzeyde iş birliğine, tüm ulaşım türlerinin entegre bir şekilde geliştirilmesine ve izleme-değerlendirme gibi ilkelere dayanan bu planlama anlayışı; insan odaklı, erişilebilirliği ve yaşam kalitesini yükselten, belirli bir uzmanlık alanından ziyade disiplinler arası ekip çalışmasını gerektiren, şeffaf ve katılımcı bir yaklaşıma dayanıyor.
Hibya Haber Ajansı